- Nozie
- Posts
- Stroomloos! Waarom een thuisbatterij je kan redden
Stroomloos! Waarom een thuisbatterij je kan redden
Hey đ,
Daar zat ik dan, deze week in Portugal. Rond het middaguur geen stroom meer. Wel nog een drietal uurtjes mobiel internet, maar dat was daarna ook verdwenen. Telefoon die langzaam leegliep, geen updates meer over de statusâŠ
Midden in die âduisternisâ moest ik denken aan de thuisbatterijen. Wat nu als ik er eentje had tijdens deze grote stroomstoring? Wat kon ik ermee hebben opgelost? En wat leer je eigenlijk van zo'n ervaring over noodstroom in het dagelijks leven?
Vandaag deel ik mijn ervaringen Ă©n wat ik geleerd heb over thuisbatterijen als noodoplossing. Want soms besef je pas wat je mist, als het er niet meer is! đ€·ââïž
Duik er maar in đ
Find out why 1M+ professionals read Superhuman AI daily.
In 2 years you will be working for AI
Or an AI will be working for you
Here's how you can future-proof yourself:
Join the Superhuman AI newsletter â read by 1M+ people at top companies
Master AI tools, tutorials, and news in just 3 minutes a day
Become 10X more productive using AI
Join 1,000,000+ pros at companies like Google, Meta, and Amazon that are using AI to get ahead.
Wat er echt gebeurt tijdens een stroomstoring
Je merkt pas hoe afhankelijk we zijn van stroom, als het opeens wegvalt. Daar zat ik dan in Portugal, volledig afgesneden van de digitale wereld. Geen WiFi betekent: geen updates, geen berichten, geen contact met thuis. Je telefoon is opeens je kostbaarste bezit, maar zonder oplaadmogelijkheid zie je de batterij als sneeuw voor de zon verdwijnen.
En wat je misschien nog meer mist dan communicatie, is het totale gebrek aan informatie. De Portugese radio (op batterij) bood geen uitkomst (tenzij je vloeiend Portugees spreekt) en zonder 5G kon ik niet eens pinnen voor basisbehoeften. Die handige navigatie-app op je telefoon? Die werkt alleen nog met vooraf gedownloade kaarten â heb je die niet, dan ben je letterlijk de weg kwijt.
Het dagelijks comfort verdwijnt ook in het niets. Geen licht als het donker wordt, geen oven om eten te bereiden, de afwasmachine die stil blijft staan... Zelfs een simpele kop koffie wordt opeens een uitdaging. Je realiseert je hoeveel alledaagse dingen stroom nodig hebben.
En het ergste van dit alles? Je hebt geen idee hoe lang het gaat duren. Is het een kwestie van minuten? Uren? Of moeten we ons voorbereiden op dagen zonder stroom? Zonder toegang tot nieuws ben je volledig afhankelijk van mond-tot-mondinformatie, die vaak allesbehalve betrouwbaar is.
Achteraf bleek het aan het einde van de avond opgelost te zijn (waar ik zat), maar toch heeft het me extra aan het denken gezet.
Thuisbatterij als redder in nood: wat kan het oplossen?
Een thuisbatterij zoals de Zendure of de EvaPower lijkt misschien vooral bedoeld voor het opslaan van zonnestroom, maar zie het eigenlijk als een noodgenerator light. Tijdens een stroomstoring thuis kan het een wereld van verschil maken.
Dit lost een thuisbatterij op tijdens een stroomstoring:
Essentiële verlichting: Een paar strategisch geplaatste LED-lampen (5-10W per stuk) zorgen ervoor dat je niet in het donker zit. Geen gerommel met kaarsen of zaklampen die altijd lege batterijen hebben als je ze nodig hebt.
Smartphones blijven opgeladen: Je telefoon word je waardevolste apparaat tijdens een stroomstoring. Met een thuisbatterij houd je 'm probleemloos dagen opgeladen, zodat je bereikbaar blijft en de zaklampfunctie kunt gebruiken.
Basiscomfort: Een kleine ventilator in de zomer, een LED-leeslamp voor wat ontspanning, of zelfs je e-reader opladen zodat je tenminste wat te doen hebt terwijl je wacht.
Apparaten opladen - Je kunt bijvoorbeeld ook je powerbank opladen, deze is natuurlijk iets mobieler dan een grote accu. De thuisbatterij kan bijvoorbeeld ook je radio van stroom voorzien.
Het grootste voordeel? Je houdt een stukje controle in een situatie waar je anders volledig afhankelijk bent. Je zit niet letterlijk in het donker te wachten, maar kunt tenminste een soort mini-normaal leven leiden.
Een aantal thuisbatterijen hebben gewoon reguliere stopcontacten (230V) en USB-poorten, waardoor je direct kunt aansluiten wat je nodig hebt. Hiermee kun je een aantal essentiële zaken draaiend houden. En dat is precies wat je nodig hebt tijdens een onverwachte stroomstoring.
Thuisbatterijen met stekker als noodstroom: niet elke batterij heeft deze optie
Niet alle merken en types hebben de beschikking over noodstroom. Sommige modellen hebben simpelweg geen aansluiting. Vaak zie je hier een 230V aansluiting, of USB. Als je dit wil meenemen in je overweging, heb ik hieronder een drietal accuâs op een rij gezet.
đĄ Goed om te weten: om deze noodstroom te gebruiken, dien je de stekker uit het stopcontact te verwijderen en (eventueel) de juiste modus te selecteren in de app.
Zendure SolarFlow 2400 AC - Deze heeft de mogelijkheid om direct een stekker in te pluggen en vervolgens te laden met 2400W.
EvaPower - Deze accu heeft ook de mogelijkheid om rechtstreeks een stekker in de pluggen en te gebruiken als noodstroom.
Marstek - De Marstek-accu heeft standaard een stopcontact op de accu. Deze accuâs worden onder andere verkocht door Duravolt.
De HomeWizard Plug-In Battery heeft deze optie niet. Het is dus niet mogelijk deze als noodstroom voorziening te gebruiken.
Tot slotâŠ
Thuisbatterijen met stekker zijn zeker niet de perfecte oplossing, maar ze brengen wel net dat beetje extra gemak mocht de stroom een keer voor langere tijd uitvallen. Het is dus geen noodaggregaat, zoals dit bijvoorbeeld in ziekenhuizen of op vliegvelden gebruikt wordt, maar wel een handige, eerste kleine stapâŠ
Wat vond jij van deze nieuwsbrief?Feedback is altijd welkom đ |