- Nozie
- Posts
- Je laadt je telefoon al jaren verkeerd op
Je laadt je telefoon al jaren verkeerd op
Doe jij het ook verkeerd?
Hey 👋,
Je kent het wel: 's avonds je telefoon aan de lader en de volgende ochtend 100% batterij. Klinkt perfect, toch? Maar wat als ik je vertel dat sommige van onze dagelijkse oplaad-gewoontes misschien niet zo slim zijn als we denken?
De technologie achter batterijen is in de loop der jaren flink veranderd, maar veel van onze gewoontes zijn hetzelfde gebleven. En eerlijk: er gaan nogal wat verhalen rond over wat nu wel en niet goed is. "Niet opladen tot 100%", "altijd helemaal leeg laten lopen"... wat klopt er eigenlijk van?
Ik dook in de wereld van batterijlevensduur en ontdekte dat kleine aanpassingen in de manier van opladen, een verrassend groot verschil kunnen maken. Niet alleen voor de levensduur van je telefoon, maar ook voor je portemonnee…
Duik er maar in 👇
Heb je interesse in AI, dan is onderstaande wellicht interessant
From AI Buzzwords to Income
Ready to monetize AI? HubSpot’s "200+ AI-Powered Income Ideas" guide reveals vetted opportunities across content creation, e-commerce, and emerging markets. With beginner-friendly implementation steps and trend-aligned strategies, you'll transform AI knowledge into actual revenue. Download now—your next income stream awaits!
Waarom je batterij lijdt onder verkeerde gewoontes
Die lithium-ion batterij in je telefoon heeft een beperkt aantal oplaadcycli. Elke keer dat je van 0% naar 100% gaat, telt als één volledige cyclus. Na verloop van tijd gaat de maximale capaciteit van je accu achteruit. Als voorbeeld: ik gebruik mijn iPhone nu ongeveer 1,5 jaar en de maximumcapaciteit is nog 91%. Uiteraard laadt hij wel op tot 100%, maar dit is slechts 91% van wat het ooit was.
Maar hier wordt het interessant: de batterij ervaart de meeste stress bij de extremen - dus bij bijna leeg (onder 20%) en bij helemaal vol (boven 80%). Het is een beetje zoals bij ons mensen: we functioneren het beste als we niet uitgeput zijn of overvol zitten.
De grote fabrikanten weten dit natuurlijk ook. Dat is waarom nieuwere telefoons vaak ingebouwde bescherming hebben. Ze vertragen het opladen bij hogere percentages en sommige hebben zelfs 'adaptief laden' dat leert van je gedrag en slim oplaadt.
Hoe de meeste mensen opladen (en ik dit ook deed)
Als ik eerlijk ben, deed ik het jarenlang ook: telefoon 's avonds bijna leeg, aan de lader, en 's ochtends weer helemaal vol. Kijkend om me heen, zie ik dat vrijwel iedereen dit doet. Het voelt ook logisch, toch? Maar juist deze gewoonte zorgt voor extra slijtage van je batterij.
Het meest voorkomende oplaad-patroon ziet er ongeveer zo uit:
Je telefoon begint de dag op 100%, waar hij de hele nacht aan de lader heeft gehangen
Gedurende de dag zakt het percentage geleidelijk
Rond de 10-15% (of als je dat rode batterij-icoontje krijgt) zoek je wanhopig naar een lader
Je plugt 'm in en laat 'm rustig weer volladen naar 100%
Maar je weet nu dat dit niet optimaal is.
Hoe laad jij je smartphone op? |
Dit is - in theorie - de beste oplaadmethode
Oké, tijd voor de ideale oplaadmethode. Tenminste, in theorie. Want laten we eerlijk zijn: we leven in de echte wereld en hebben niet altijd tijd om perfect voor onze batterij te zorgen!
Volgens experts is dit hoe je batterij het langst meegaat:
De 20-80 regel: Probeer je telefoon tussen de 20% en 80% te houden. Dit is de 'comfortzone' van je batterij, waar hij het minst slijt. Je verdubbelt hiermee ongeveer de levensduur van je batterij vergeleken met altijd opladen van 0% naar 100%.
Meer kleine oplaadmomenten: In plaats van één lange oplaadsessie per dag, meerdere kortere sessies. Dus even aan de lader tijdens het ontbijt, tijdens een vergadering of als je thuiskomt.
Vermijd volledige cycli: Het helemaal leeglopen (onder 20%) en daarna helemaal opladen (boven 80%) veroorzaakt de meeste slijtage. Elke volledige cyclus die je vermijdt, is winst.
Nachtelijk opladen? Doe het slim: Als je je telefoon toch 's nachts wilt opladen (en dat is natuurlijk superpraktisch), gebruik dan de ingebouwde optimalisatiefuncties van je telefoon. Die zorgen ervoor dat je telefoon niet urenlang op 100% blijft hangen.
Ik hoor je denken: "Dat klinkt als gedoe!" En eerlijk? Het is ook niet altijd praktisch. Wie gaat er nou midden op de dag zijn telefoon opladen als ‘ie nog op 41% staat? Gelukkig is het geen alles-of-niets verhaal. Zelfs kleine veranderingen maken al verschil voor de levensduur van je batterij.
Uitgelicht artikel ✨
En als ik het niet doe?
Laten we eerlijk zijn: het leven is te kort, om je dag te plannen rond het oplaadschema van je telefoon. Dus wat gebeurt er eigenlijk als je gewoon blijft opladen zoals je altijd deed?
Het korte antwoord: je telefoon blijft gewoon werken, maar je batterij gaat sneller achteruit. Hierdoor:
Na ongeveer 1,5-2 jaar merk je dat je batterij sneller leegloopt. Waar je eerst makkelijk de dag doorkwam, zoek je nu halverwege al naar een stopcontact.
Na 2-3 jaar heb je misschien nog maar 70-80% van je oorspronkelijke capaciteit over.
Natuurlijk kun je een nieuwe accu erin laten zetten, een nieuwe smartphone kopen of het gewoon negeren. Allemaal prima natuurlijk. Maar het is niet optimaal voor de levensduur.
Hoe ik nu mijn smartphone oplaad
Hoe ik het nu doe: ik leg hem inderdaad meerdere, korte momenten per dag aan de lader. Ik heb een lader op mijn bureau staan waar ik ‘m af en toe op leg. Eigenlijk precies zoals ik het thuis doe.
Als ik een lange dag voor de boeg heb, dan moet ik bekennen dat ik ‘m ook tot 100% oplaad. Liever een wat ‘slechtere’ batterij dan een telefoon die helemaal niet werkt.
Zorg voor de juiste lader en kabel
Een vaak onderschat aspect van goed opladen: de kwaliteit van je lader en kabel. Veel mensen besteden honderden euro's aan een smartphone, maar beknibbelen op de accessoires die deze dagelijks van stroom voorzien.
Wat ik zelf gebruik:
Thuis: Een Anker 65W lader met 3 poorten (nu ook in aanbieding). Deze neem ik ook altijd mee op reis, handig voor telefoon, smartwatch en laptop.
Kantoor: De Buddi Power 3-in-1. Geschikt voor draadloos laden, Airpods en Apple Watch.
Onderweg: Ik heb meerdere accupacks, dus dit verschilt nog wel eens. Uiteindelijk wil ik deze nog graag hebben, ook geschikt voor laptop.
Kabels: Zorg ook voor een goede kabel. Check bijvoorbeeld Baseus of Anker. Maar er zijn meer goede opties natuurlijk.
Het klinkt misschien als een kleine investering, maar goede laadaccessoires beschermen een duur apparaat én zorgen dat het langer meegaat. Op lange termijn bespaart dat geld!
Top 5 artikelen op Nozie
Wat vond jij van deze nieuwsbrief?Feedback is altijd welkom 👌 |