- Nozie
- Posts
- Dit wist je nog niet over WhatsApp: 5 handige functies
Dit wist je nog niet over WhatsApp: 5 handige functies
Ken jij #3 ook al?
Hey 👋,
Heb je het idee dat je WhatsApp al jaren op precies dezelfde manier gebruikt? Je bent niet de enige! De meesten van ons appen, bellen, sturen een foto en that's it. Maar er is veel meer…
Wist je bijvoorbeeld dat je berichten kunt sturen zonder iemands nummer op te slaan? Of dat je spraakberichten kunt laten transcriberen naar tekst? Er zitten allerlei handige functies verstopt die je dagelijkse app-leven een stuk makkelijker maken.
Ik ben op ontdekkingstocht gegaan en deel vandaag mijn favoriete verborgen WhatsApp-features. Geen ingewikkelde hacks, gewoon handige dingen die nu al in de app zitten te wachten tot je ze ontdekt. Misschien je ze al, maar misschien ook niet…
Duik er maar in 👇
👌 Luister nu: Iets met Tech de podcast (by Nozie)
In Iets met Tech de podcast bespreekt Dimitry en ondergetekende elke week het laatste in tech & lifestyle. Maar we keuvelen ook lekker AI, de nieuwe iPhone, terugleverkosten en nog veel meer.
Ik zou het erg tof vinden als je luistert en meteen even abonneert 🙏
Hieronder de laatste aflevering op YouTube:
5 WhatsApp-tips op een rij
Er is veel te vinden over WhatsApp, het is immers een heel populaire app die bijna iedereen dagelijks gebruikt.
1. Tekst opmaak toevoegen tijdens het typen
De meeste mensen typen gewoon hun bericht en drukken op verzenden. Maar wist je dat je tekst op allerlei manieren kunt opmaken? Met een paar simpele codes maak je je berichten opvallender, duidelijker én leuker:
Tekst vet maken: plaats je tekst tussen sterretjes. Zo schrijf je dit: belangrijk bericht → belangrijk bericht (zonder de spaties:))
Tekst cursief maken: gebruik onderstreepjes aan beide kanten. Zo schrijf je dit: _ let hierop _ → let hierop
Tekst doorstrepen: gebruik tildes (dat golfje ~). Zo schrijf je dit: ~vergeet wat ik net zei~ → vergeet wat ik net zei
Monospace letters (alle letters even breed): gebruik drie accenten. Zo schrijf je dit: ```code``` →
code
Perfect voor wanneer je iets wilt benadrukken in een drukke groepsapp, of om even duidelijk te maken dat je iets sarcastisch bedoelt! Je kunt zelfs combinaties gebruiken, zoals vetgedrukt én cursief → vetgedrukt én cursief
💡 Probeer het eens: stuur een berichtje naar jezelf om te oefenen. Ja, dat kan gewoon - zoek je eigen naam in je contacten!
2. WhatsApp gebruiken zonder nummer op te slaan
Ken je dat? Iemand vraagt om "even snel iets te appen", maar je hebt geen zin om weer een nieuw contactpersoon aan te maken die je daarna toch nooit meer gebruikt. Gelukkig is er een slimme truc:
Gebruik deze link: wa. me/31612345678 (vervang het nummer door degene die je wilt bereiken, inclusief landcode en verwijder de spatie)
Typ de link in je browser en je wordt direct doorgestuurd naar een WhatsApp-chat met dat nummer, zonder dat je het eerst hoeft op te slaan. Super handig voor die eenmalige contacten!
Dit werkt ook op je computer. Je kunt zelfs al een bericht voorbereiden door achter het nummer ?text= te typen, gevolgd door je bericht. Bijvoorbeeld: wa. me/31612345678?text=Hoi,%20ik%20ben%20het (de %20 staat voor een spatie).
Uitgelicht artikel ✨
HomeWizard Plug-In Battery vs Zendure Hyper 2000Ik heb deze twee thuisbatterij met stekker getest en vergeleken. |
3. Mijn favoriet: spraakberichten transcriberen (uitschrijven)
Spraakberichten. Soms handig, soms niet. Je bent niet altijd in de gelegenheid om ze te beluisteren. Dan kun je ze transcriberen (uitschrijven). WhatsApp maakt er dan tekst van, waarna je ze gewoon kunt lezen.
Instellen van transcriptie - Open WhatsApp, ga naar Instellingen > Chats en scroll naar beneden. Zie je de optie "Transcripties"? Zet deze aan.
Talen downloaden - WhatsApp vraagt nu welke talen je wilt transcriberen. Kies Nederlands en eventueel Engels of andere talen die je vaak hoort.
Gebruik het! - Wanneer je nu een spraakbericht ontvangt, tik je erop en zie je onder het bericht een klein teksticoontje. Tik daarop en voilà: het spraakbericht wordt omgezet in tekst.
Let wel op: het werkt niet altijd perfect. Dialecten, slechte opnamekwaliteit of verwarrende termen worden soms grappig verkeerd vertaald. Maar in 9 van de 10 gevallen snap je prima wat er gezegd wordt. En het fijne is: het gebeurt allemaal lokaal op je telefoon, niet in de cloud.
💡 Pro-tip: Combineer deze functie met "versneld afspelen" (1.5x of 2x) voor die momenten waarop je tóch liever luistert, maar niet zo lang de tijd hebt. Tik op het spraakbericht en kies de afspeelsnelheid rechtsboven in het scherm.
4. Berichten inplannen in WhatsApp
Ken je dat? Het is woensdag en je wilt niet vergeten om je partner vrijdag te herinneren aan die afspraak. Of je wilt om middernacht als eerste die verjaardagsfelicitatie sturen. Enter: ingeplande berichten.
WhatsApp heeft deze functie (nog) niet standaard ingebouwd, maar dat betekent niet dat het niet kan. Er zijn een paar slimme manieren om dit toch voor elkaar te krijgen:
Voor Android-gebruikers:
SKEDit - Nadat je de app installeert en WhatsApp toestemming geeft, kun je berichten schrijven, een tijdstip kiezen en zelfs instellen of de app het automatisch moet versturen of dat je nog een laatste check wilt doen.
Tasker - Voor de echte tech-nerds onder ons. Hiermee kun je complexe automatiseringen maken. Het kost even wat tijd om in te stellen, maar dan kun je ook echt álles automatiseren.
Voor iPhone-gebruikers:
Shortcuts - Apple's eigen automatiseringsapp. Je kunt natuurlijk zelf klussen, maar er zijn ook kant-en-klare opties, zoals Smart Send.
Scheduled - Een app die je een notificatie stuurt op het ingeplande moment met de tekst die je alvast hebt voorbereid. Je moet dan nog wel zelf op de notificatie tikken en versturen.
💡 Belangrijke tip: Deze apps werken alleen als je telefoon aan staat op het moment van verzenden! En vanwege privacyredenen laten sommige apps je nog een laatste check doen voor het daadwerkelijk versturen.
Het mooie van ingeplande berichten? Ze zijn perfect voor:
Verjaardagsfelicitaties (nooit meer vergeten!)
Herinneringen aan jezelf of anderen (op het juiste moment)
Zakelijke berichten (versturen tijdens werktijden, ook als je dan zelf druk bent)
Berichten naar andere tijdzones (geen 3 uur 's nachts wakker blijven om iemand in Australië te appen)
5. Antwoorden met een swipe
Als je wil reageren op een bericht, dan kun je erop drukken en voor ‘antwoord' kiezen. Je quote het bericht dan. Maar dat kan eenvoudiger.
Zo werkt het:
Veeg naar rechts over het bericht waarop je wilt reageren
WhatsApp maakt automatisch een quote van dat bericht
Typ je reactie en verzend
En klaar! Je hebt nu een duidelijke reactie gestuurd op een specifiek bericht, zonder eindeloos te scrollen of te knippen en plakken. Ideaal in groepsapps waar meerdere gesprekken door elkaar lopen.
Tot slot
Nu je deze vijf WhatsApp-functies kent, kun je net wat slimmer communiceren in je dagelijkse gesprekken. Het zijn kleine dingen die je app-ervaring een stuk prettiger maken. Misschien kende je ze al (top!) of nog niet. Hopelijk heb je er iets aan gehad.
Heb je zelf nog andere WhatsApp-tips die het delen waard zijn? Laat het me weten door te reageren op deze mail. Misschien verzamel ik ze wel voor een volgende editie.
Top 5 artikelen op Nozie
Wat vond jij van deze nieuwsbrief?Feedback is altijd welkom 👌 |