In partnership with

Welkom bij Nozie! Ik ben Ruud Caris, oprichter van Nozie, waar ik wekelijks de nieuwste tech en gadgets test en vertaal naar bruikbare tips voor jouw dagelijks leven. Nog geen abonnee? Schrijf je in via newsletter.nozie.net en mis geen update!

Check ook mijn nieuwe platform: ietsmetenergie.net. Klik op deze link voor exclusieve toegang.

Hey {{ first_name }} 👋,

Het nieuws dat Anker wereldwijd zes van hun populairste powerbanks heeft teruggeroepen vanwege brandgevaar, zette me aan het denken. Hoeveel opladers heb ik eigenlijk in huis? En hoe weet ik of die wel veilig zijn? De recente terugroepacties tonen aan dat zelfs topmerken problemen kunnen hebben met veiligheid rondom het opslaan of opladen van stroom.

Tijd om alle opladers in huis eens kritisch te bekijken. Na het lezen van deze nieuwsbrief weet je precies hoe je al je opladers veilig houdt en welke signalen je niet mag negeren.

Duik er maar in 👇

Learn AI in 5 minutes a day

This is the easiest way for a busy person wanting to learn AI in as little time as possible:

  1. Sign up for The Rundown AI newsletter

  2. They send you 5-minute email updates on the latest AI news and how to use it

  3. You learn how to become 2x more productive by leveraging AI

Oplader-check: dit kan je huis redden

De timing van deze nieuwsbrief is niet toevallig. Anker heeft recent wereldwijd zes verschillende powerbank-modellen teruggeroepen vanwege grote kans op brandgevaar, oververhitting en rookontwikkeling.

Maar het zijn niet alleen powerbanks - de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit) onderzocht dit voorjaar 41 USB-laders, waarvan meer dan de helft niet aan de eisen bleek te voldoen. Twaalf vertoonden zelfs zodanige gebreken dat er kans is op elektrische schokken of brand.

Wat er mis kan gaan (en hoe je het herkent)

Ik ben geen angstzaaier, maar na mijn eigen oplader-check, besef ik hoe weinig mensen weten, waar ze op moeten letten. Lithium-ion batterijen zijn efficiënt, maar ook van nature ontvlambaar. Onder bepaalde omstandigheden kunnen ze oververhit raken, wat kan leiden tot thermal runaway - een proces waarbij de temperatuur ongecontroleerd stijgt.

De waarschuwingssignalen die je absoluut niet mag negeren:

  • Opzwelling van je powerbank of oplader

  • Oververhitting tijdens normaal gebruik

  • Chemische geur of rookontwikkeling

  • Vervorming van de behuizing

  • Extreem trage oplaadsnelheden (kan duiden op interne problemen)

Bij één van deze signalen: stop onmiddellijk met gebruik en breng het apparaat naar buiten.

🤔 Ook mijn thuisbatterij was kapot…

In onze nieuwste podcast-aflevering vertel ik over mijn ervaring met een defecte thuisbatterij. Hier schrok ik eigenlijk best van en ik deel ook hoe ik het heb ‘opgelost’.

Welke opladers vormen risico's?

Waarschijnlijk heb je meerdere opladers in huis. Bij je smartphone gekregen, of bij andere apparaten. Misschien online gekocht, of bij de Action, of bij Aliexpress. Er zijn veel laders in een gemiddeld huishouden. Hieronder de groepen + risico’s.

Powerbanks en opladers

De recente Anker-terugroepactie toont aan dat zelfs topmerken problemen kunnen hebben. Het gaat om de modellen A1257, A1647, A1652, A1681 en A1689, waarbij defecte lithium-ion-batterijcellen van één leverancier het probleem veroorzaken. Deze kunnen oververhit raken en in het ergste geval rookontwikkeling of brand veroorzaken.

Check je powerbanks nu via de Anker-website als je dit merk hebt. Ook bij andere merken geldt: goedkope powerbanks en opladers van onbekende merken zijn vaak het risico niet waard. Namaak-opladers van bekende merken zoals iPhone en Samsung, vaak gekocht via eBay of Chinese webshops, kunnen oververhit raken door slechte isolatie.

Draadloze opladers (Qi)

Draadloze opladers zijn over het algemeen veiliger omdat risico's zoals kortsluiting en corrosie van de oplaadpoort niet voorkomen. Wel belangrijk: koop alleen Qi-gecertificeerde modellen, niet alleen "Qi-compatible" exemplaren. Qi-certificering betekent dat de oplader getest is in een lab en aan alle veiligheidsnormen voldoet.

Autoladers

Autoladers hebben specifieke risico's door trillingen, extreme temperaturen en het 12V/24V-systeem van auto's. Controleer of je autolader een ingebouwde zekering heeft - dat is essentieel voor veiligheid. LED-indicatoren zijn ook handig om te zien of de lader actief is.

5-punten veiligheidscheck

Hieronder een checklist. Dit klinkt misschien wat overdreven, maar voorkomen is altijd beter dan genezen. Alhoewel een brand genezen natuurlijk ook, uhmmm.. lastig is.

  1. Modelnummer-controle - Controleer of je apparaten op terugroeplijsten staan. Niet alleen Anker, ook IKEA en andere merken hebben bijvoorbeeld powerbanks teruggeroepen vanwege brandgevaar.

  2. Fysieke schade-inspectie - Kijk naar beschadigingen of zelfs breukplekken in kabels, controleer behuizingen op vervormingen en test of stekkers nog stevig in het stopcontact zitten.

  3. CE-markering verificatie - Kijk altijd of de oplader een CE-keurmerk heeft. Zo weet je dat hij veilig is volgens Europese regels. Geen CE-markering? Dan zou ik het product niet vertrouwen.

  4. Merk-authenticiteit - Gevaarlijke opladers gaan vaak om namaakladers van bekende merken die gekocht zijn via eBay, Chinese webshops of op de markt. Als de prijs te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook.

  5. Temperatuurtest - Voel tijdens het opladen of je adapter heet wordt. Alle opladers worden warm tijdens gebruik, maar de temperatuur komt nooit boven een veiligheidsdrempel uit - bij oververhitting schakelt de oplader automatisch uit.

Welke opladers moet je nu kiezen?

Tsja, het is lastig hier eenduidig antwoord op te geven, maar over het algemeen zijn de grote merken betrouwbaar. Dat blijkt ook geen absolute waarheid, maar wel een goede vuistregel.

Merken die ik kan waarderen zijn

Tot slot

Opladers zijn zo gewoon geworden dat we vergeten dat het elektrische apparaten zijn die risico's kunnen opleveren. De brandweer adviseert: gebruik geen beschadigde kabels of namaak-opladers, en controleer of apparaten voldoende warmte kunnen afvoeren.

Mijn advies: plan dit weekend een eigen oplader-check in. Check de Anker-terugroeplijst, gooi gevaarlijke exemplaren weg, en investeer in kwaliteitsvervangers. Het kost even tijd en geld, maar brandveiligheid is geen grap.

Wat vond jij van deze nieuwsbrief?

Feedback is altijd welkom 👌

Login or Subscribe to participate

Keep Reading

No posts found