Welkom bij Nozie! Ik ben Ruud Caris, oprichter van Nozie, waar ik wekelijks de nieuwste tech en gadgets test en vertaal naar bruikbare tips voor jouw dagelijks leven. Nog geen abonnee? Schrijf je in via newsletter.nozie.net en mis geen update!
Check ook mijn nieuwe platform: ietsmetenergie.net. Klik op deze link voor exclusieve toegang.

Hey {{ first_name }} 👋,
Plugin-thuisbatterijen worden steeds populairder in Nederland. Je steekt ze gewoon in het stopcontact en ze gaan direct aan de slag met energie opslaan.
Maar er komen regelmatig vragen binnen over hoe ze precies werken. Van praktische installatie-tips tot realistische verwachtingen over wat ze kunnen.
Je raadt het al. Ik ga die vragen nu beantwoorden, dus hieronder 5 vragen over thuisbatterijen met stekker beantwoord!
Duik er maar in 👇
👌 Dikke Deals van deze week
Prime Day komt eraan en dat is goed nieuws: veel merken hebben dan grote aanbiedingen. Hieronder heb ik er een paar voor je op een rij gezet.
Zendure SolarFlow 800 Pro (goedkope - en goede - plugin thuisbatterij)
Elektrische pizza-oven (Action)
🔋 5 vragen over plugin-thuisbatterijen
Thuisbatterijen met stekker zijn vrij eenvoudig te installeren, maar er zijn toch een aantal belangrijke details en nuances die je moet weten. Daarom hieronder een lijstje!
1. Kun je twee verschillende merken plugin batterijen tegelijkertijd gebruiken?
Technisch gezien kan het, maar het is niet aan te raden. Elk systeem werkt volledig onafhankelijk via zijn eigen app en meetpunt.
Het probleem is dat ze niet met elkaar communiceren. Ze gaan niet 'samenwerken' of gecoördineerd laden en ontladen. De ene batterij weet niet wat de andere doet.
Dit kan tot conflicten leiden. Bijvoorbeeld: batterij A reageert binnen een seconde op stroomvraag, terwijl batterij B pas na drie seconden bijspringt. Het gevolg? Je hebt alsnog kort een piek naar het elektriciteitsnet.
Of andersom: beide batterijen zien tegelijk teveel stroom en gaan tegelijk opladen. Dat kan leiden tot vreemde taferelen. Ook praktisch is het lastig. Je hebt twee verschillende apps, twee sets statistieken, en als er iets misgaat weet je niet welke batterij de boosdoener is.
Beter is het om te kiezen voor één merk en eventueel meerdere batterijen van hetzelfde systeem te koppelen.
2. Hoe werkt het met stroomuitval?
Hier moet ik realistisch zijn: dit is niet de reden waarom je een plugin-batterij koopt. Bij stroomuitval schakelt de batterij automatisch uit ter beveiliging om te voorkomen dat bij werkzaamheden alsnog stroom op de installatie staat.
Je kunt de batterij handmatig uit het stopcontact halen en apparaten direct aansluiten op stopcontacten van de batterij (bij modellen met off-grid functie), maar dit is geen automatische omschakeling.
Bovendien hebben niet alle stopcontacten in je huis dan stroom. Alleen apparaten die je direct op de batterij aansluit krijgen stroom.
Als je echte noodstroomvoorziening wilt, heb je een vast geïnstalleerd systeem nodig met een omvormer die automatisch omschakelt. Dat is een heel ander verhaal dan deze plugin-batterijen.
3. Werkt het ook zonder slimme meter?
Nee, je hebt een slimme meter en een P1 Meter nodig om de batterij aan te sturen en de stroomvoorziening in huis te balanceren. Zonder deze combinatie kan de batterij niet weten wanneer er teveel of te weinig stroom gebruikt wordt.
De batterij moet namelijk communiceren met de P1- of energiemeter om het actuele stroomverbruik te weten, zodat wordt bepaald of de batterij moet op- of ontladen.
Met een slimme meter ziet het systeem direct wanneer er stroom naar het net gaat of wanneer er stroom gevraagd wordt. Zonder deze real-time data moet het systeem raden op basis van patronen en schema's.
Dit wil overigens niet zeggen dat een thuisbatterij met stekker niet werkt met een analoge meter, je mist alleen alle slimme functies. Je zou dan dus handmatig moeten instellen wanneer hij gaat laden of ontladen.
💡 Deze 2 plug-in batterijen beveel ik aan
Wil je weten welke je moet kopen? Check dan mijn aanbevelingen: Deze 2 plug-in thuisbatterijen beveel ik aan
4. Wat is de levensduur?
De batterijen zelf gaan ongeveer 10-15 jaar mee volgens de fabrikanten. Dit is gebaseerd op lithium-ijzerfosfaat (LiFePO4) technologie die tussen de 5.000 en 10.000 doorlaadcycli aankan.
In de praktijk zul je na 10 jaar misschien 80% van de oorspronkelijke capaciteit overhouden, met een gemiddelde degradatie van 2 tot 2,5% per jaar.
Waar je rekening mee moet houden: de elektronica en software. Deze systemen krijgen regelmatig updates, maar wat gebeurt er over 5 jaar als het bedrijf stopt met updates? Of als de app niet meer werkt met nieuwe telefoons?
Reken op 7-10 jaar probleemloos gebruik, en zie alles daarna als bonus. Zorg ervoor dat je de investering in die periode terugverdient. Het is nu nog een relatief nieuw product, dus we weten niet hoe de toekomst eruit gaat zien.
5. Waar en hoe moet je aansluiten?
Sluit de Plug-In Battery altijd direct aan op een wandcontactdoos, dus niet op een stekkerdoos, Energy Socket of andere randapparatuur met een stekker.
Idealiter sluit je aan op een aparte groep in je meterkast. Dan kan je batterij het volledige vermogen gebruiken zonder dat andere apparaten in de weg zitten.
Standaard zit er sowieso een limiet op van 800W voor de plug-in thuisbatterijen, dit is regelgeving. Heb je hem op een aparte groep, dan kun je bij (bepaalde modellen) die limiet eraf halen.
💡 HomeWizard pakt dit iets anders aan
Met één HomeWizard batterij kun je alleen 800 watt ontladen. Vanaf twee batterijen wordt het ontlaadvermogen hoger (1600 watt), mits deze op een aparte groep zit. Deze beveiliging kun je dan uitschakelen in de app.
Als je geen aparte groep hebt, hang dan je batterij op de groep met je grootste verbruikers. Denk aan de keuken met vaatwasser, magnetron en waterkoker.
Zorg ook dat het stopcontact goed bereikbaar blijft. Je zult regelmatig naar de app kijken of de status checken. Soms moet je de batterij ook handmatig resetten.
🏁 Tot slot
Plugin-thuisbatterijen zijn geen wondermiddel, maar wel een slimme investering als je realistische verwachtingen hebt. Ze besparen geld op je energierekening, maar lossen niet alle problemen op.
Voor wie is het geschikt? Als je zonnepanelen hebt die regelmatig terugleveren, een slimme meter, en bereid bent om wat te experimenteren met opstelling en instellingen.
Heb je interesse in plug-in thuisbatterijen? Schrijf je dan ook zeker in voor mijn andere nieuwsbrief: Iets met Energie.